Een nieuw dekbed; wat is de beste keuze?

Geplaatst door

Wil jij jouw slaapkamer gaan aanpassen en daarbij je slaapcomfort verbeteren? Niet alleen de inrichting van de kamer, maar ook een nieuw dekbed zou hier aan kunnen bijdragen. Echter is de aanschaf van een dekbed niet iets wat je zomaar even doet, het is namelijk wel belangrijk dat je er ook jarenlang mee vooruit kunt. Om te beginnen zijn er verschillende soorten dekbedden met ieder zijn eigen voordelen. Om je meer inzicht te geven in wat voor dekbedden er zijn en wat voor jouw situatie het beste is geven we vandaag graag meer informatie over de verschillende soorten dekbedden.

Synthetische dekbedden

De voornaamste reden dat synthetische dekbedden populair zijn, is vooral omdat ze redelijk goedkoop zijn in vergelijking met andere soorten dekbedden. Het zijn prima dekbedden alleen een nadeel is wel dat het slecht vocht opneemt. Mocht je het snel warm hebben in bed kan dit dus erg vervelend zijn.
Het dekbed is niet heel zwaar dan gewicht, maar wel wat zwaarder dan een donzen dekbed. Daarnaast heb je met een synthetisch dekbed het voordeel dat je het in de wasmachine kunt stoppen. Het is ook snel weer droog dus als je het ‘s morgens wast kun je het ‘s avonds weer fris op bed leggen.

Wollen dekbed, een lekker zwaar deken

Heb je graag een lekker zwaar deken over je heen in bed? Een wollen dekbed is gemaakt van lams- of scheerwol en daardoor redelijk zwaar van gewicht. Het voordeel van dit dekbed is dat het jarenlang meegaat wanneer het goed verzorgd wordt. Echter kan het in de meeste gevallen niet in de wasmachine gewassen worden. Een oplossing hiervoor is een chemische reiniging. Een wollen dekbed houdt je in de winter lekker warm en in de zomer redelijk koel. Dit komt door de ademende werking.

Donzen dekbedden, lekker warm en licht van gewicht

Een donzen dekbed klinkt als muziek in de oren, toch? Het is ook terecht, want een dekbed gevuld met dons is heerlijk zacht en warm. De donsveertjes houden de warm goed vast en daarbij is het lekker licht van gewicht. Echter zijn er bij aanschaf wel een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden, namelijk:

Controleer of het dons is of veertjes waarmee het dekbed gevuld is

Er is een verschil tussen dons en veertjes; dons houdt de warmte namelijk veel beter vast dan veertjes. Hoe goedkoper het dekbed is, hoe meer het gevuld is met veertjes. Het nadeel daarvan is dat veertjes zwaarder zijn in gewicht, de scherpe puntjes van een veertje kunnen door het dekbed heen prikken en daarbij maken ze meer geluid. Wanneer je kiest voor een donzen dekbed is het dus ook belangrijk om een kwalitatief goed dekbed met voornamelijk dons aan te schaffen.

Check of het dekbed gevuld is met eenden- of ganzendons

Wanneer je opzoek gaat naar een donzen dekbed zul je merken dat er verschillende soorten dons in verwerkt wordt. Meestal is dit eenden- of ganzendons. Als je echt voor een goede kwaliteit dekbed wil gaan en graag lekker warm in bed ligt wordt ganzendons aangeraden. Deze donsveertjes zijn namelijk pluiziger dan eendendons veertjes waardoor ze ook meer warmte vasthouden. Je betaalt er wel wat meer voor maar dan weet je ook zeker dat je een goed dekbed hebt waar je jaren mee vooruit kunt.

Katoenen dekbed, goede vochtregulatie en lekker luchtig

Heb je het snel warm in bed? Dan is een katoenen dekbed wellicht een goede keuze. Dit natuurproduct zorgt voor een goede vochtregulatie en is lekker luchtig. Velen gebruiken een katoenen dekbed enkel in de zomer, tijdens de warme dagen. Echter kan dit prima het hele jaar door gebruikt worden als je het snel warm hebt. Een katoenen dekbed kan thuis in de wasmachine gewassen worden, ook wel handig!

Persoonlijke keuze

Wat voor dekbed je aanschaft is natuurlijk altijd een persoonlijke keuze. Het is belangrijk dat je iets kiest wat bij jouw nieuwe slaapkamer en je wensen past en kwalitatief goed is. Een goed dekbed is vaak wat prijziger maar het voordeel is wel dat je er dan ook jaren mee vooruit kunt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *