Bij het kopen van nieuwe dekbedden komt van alles kijken. Je kunt niet zomaar het eerste het beste dekbed dat je in de winkel ziet aanschaffen. Het is niet moeilijk, maar er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een nieuw dekbed wil kopen. Er zijn veel verschillende maten, materialen en soorten. Het is belangrijk om van tevoren na te denken over je keuze voor een bepaald dekbed om zo het voor jou meest geschikte dekbed aan te kunnen schaffen.

1-persoons of 2-persoonsdekbed

Voor beide soorten is wat te zeggen. Als je alleen woont en een 1-persoonsbed hebt is de keuze op dit gebied eenvoudig. Dan heb je niets aan een 2-persoons dekbed. Heb je een 2-persoonsbed? Denk dan na of je twee losse dekbedden wil of liever een dekbed waar je samen onder kunt liggen. Het is lastig als de een graag onder een koel dekbed en de ander liever onder een warm dekbed ligt. Met twee losse dekbedden los je dat eenvoudig op. Wil je toch graag samen onder een groot dekbed liggen? Kies dan een partnerdekbed. Dit zijn losse zomer- en najaarsdelen die je met drukknopen aan elkaar vast kunt zetten. Zo kun je allebei je eigen warmte voorkeur regelen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een zomer- winter of vierseizoenen dekbed. Daarnaast kun je denken aan een lente-herfstdekbed.

De verschillende maten

Bij maten kun je denken aan 1-persoons, 2-persoons en lits-jumeaux of zelf een extra brede lits-jumeaux dekbed. Uiteraard zijn er ook kindermaten verkrijgbaar. Dit is afhankelijk van de maat van je bed. Dus hoe groter het bed, hoe groter je dekbed moet zijn. Standaardmaten voor 1-persoonsdekbed zijn 140×200 of 140×220. Lits-jumeaux dekbedden zijn lekker groot met de maten 240×200 of 240×220. Dit is fijn als je een groot bed hebt of als je graag een groot dekbed hebt. Het extra grote lits-jumeaux dekbed is maar liefst 260×220 of 270×220. Als je allebei heel groot bent, kan dat een heel fijne maat zijn. Uiteraard kosten grote dekbedden meer geld dan wat kleinere maten. Houd hier rekening mee als je een dekbed gaat kopen.

Verschillende materialen

Er zijn hele fijne stoffen die erg lekker liggen. Heb je last van allergie, huisstofmijt of transpireer je veel? Dan doe je er verstandig aan hier rekening mee te houden. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende materialen voor je dekbed. Je kunt hierbij denken aan onder meer bamboe, katoen, microvezel, polyester of wol. Zoek van tevoren uit wat voor jou het fijnste ligt.