Hout is al sinds jaar en dag een natuurproduct die voor vele doeleinden wordt gebruikt. De mooiste eigenschap aan hout, vind ik, dat geen enkele plank of blok er hetzelfde uitziet maar een uniek uiterlijk met bijpassende eigenschappen heeft. Houtsoorten kun je onderscheiden in hard- en zachthout. Vandaag ga ik het hebben over verschillende soorten hardhout, dit is een kleine selectie van vele soorten.

Hardhout

De houtsoort heeft te maken met de manier waarop de boom voortplant. Hardhout is afkomstig van bomen die voortkomen uit zaden die beschermd worden door een vrucht en vrij langzaam groeit. Dit zorgt ervoor dat hardhout duurzamer is dan zachthout en daarom ook een stukje duurder. Hardhout wordt ook wel loofhout genoemd omdat het voornamelijk afkomstig is van loofbomen. De naam hoeft trouwens niet te betekenen dat hardhout harder is dan zachthout, dit kan per boom verschillen.

Tali

Tali is een houtsoort wat zich kenmerkt door een bruingele tot bruinrode kleur en is zeer sterk en zwaar. Sali word voornamelijk ingezet bij bruggen, dwarsliggers en verschillende waterwerken door het slijtvaste hout.

Sipo

Sipo kenmerkt zich door afwisselende stroken van een rood tot bruine kleur. Bij deze tropische hardhoutsoort moet je uitkijken voor insectenaanvallen gezien het hier zeer kwetsbaar voor is. Vul daarom de nerven op met een beits. Sipo word voornamelijk gebruikt voor meubilair.

Iroko

De olieachtige textuur van Iroko is het voornaamste kenmerk van deze houtsoort. Iroko is een lichter soort hardhout en wordt voornamelijk ingezet voor botenbouw door het sneldrogende vermogen. Iroko hout heeft, naast een olieachtige textuur ook vrij veel kleurverschil van licht tot donkerbruin hout.

Ipé

Wanneer je op een terras of vlonder loopt is het vrijwel altijd ipé hout. Dit is namelijk de meest gebruikte vorm van hout voor deze doeleinden door de grote stabiliteit en het gewicht. Ipé hout is heel sterk en daarom vrij moeilijk te bewerken, dit maakt echter wel dat het lang mooi blijft.

Cumaru

Cumaru hout heeft een geelbruine kleur en is afkomstig uit Zuid-Amerika. Cumaru lijkt op het gebied van nerven vrij veel op het Ipé hout, echter is Cumaru een goedkopere houtsoort. Dit soort hout wordt ingezet voor buitenwerken zoals bruggen en steigers, maar ook zwaardere constructies zoals vrachtwagenvloeren.

Dit was een kleine selectie van hardhoutsoorten, zo bestaat er onder andere nog iroko, itauba, merbau, kan en padoek hout. Voor elk soort doeleind bestaat er wel een geschikt soort hout die voldoet aan jouw specifieke wensen. Laat je vooral informeren en doe goed onderzoek voor het beste resultaat.