Het is al een tijd een echte trend om karakteristieke materialen op creatieve wijze te verwerken in en rondom het huis. Op die manier kan het huis echt eigen gemaakt worden, omdat het een unieke sfeer uitdraagt. Daar hebben mensen graag wat voor over. Ze stropen de mouwen op, doen research op internet, maken bouwtekeningen, verzamelen en kopen alle benodigdheden en gaan aan de slag. Het geeft enorm veel voldoening om zelf iets moois te hebben gebouwd of in elkaar gezet wat eigen huis en tuin ook nog eens een mooiere uitstraling geeft. Bij allerlei verschillende toepassingen kiest de echte liefhebber vaak voor eikenhout, omdat deze houtsoort een nostalgische look en feel en gewoonweg schitterende uitstraling heeft. Maar er zijn nog meer redenen om voor eikenhout te kiezen. In deze blog staan de eigenschappen en functionaliteiten van deze prachtige houtsoort beschreven en kan er inspiratie worden opgedaan voor wat je allemaal kan doen met eikenhout.

Sterke eigenschappen

Eiken is een sterk en harde houtsoort dat makkelijk te bewerken en verlijmen is. Zo leent het zich uitstekend voor beitsbehandelingen, logen en roken. Het heeft vele toepassingsmogelijkheden zoals voor constructiedoeleinden en voor het maken van meubels. Het is in Nederland dan ook een van de meest toegepaste hardhoutsoorten. De verwachte levensverwachting is van tien tot wel vijfentwintig jaar, wat het een duurzame houtsoort maakt. Eikenhout heeft een dichte structuur en mooie vlamtekening. Wanneer het behandeld wordt door het bijvoorbeeld te beitsen, krijgt het een warme kleur. Onbehandeld vergrijst het in de open lucht in de loop van de jaren. Het is maar net aan welke uitstraling de voorkeur wordt gegeven en er dus wel of juist niet gekozen wordt eiken eerst te behandelen, alvorens het te bewerken tot meubels of voor andere constructies.

Goed voor allerlei toepassingen

Door de typische robuuste en landelijke uitstraling dat eiken hout kenmerkt, is het een graag gebruikte houtsoort voor luxe buitentoepassingen als tuinhuizen en pergola’s. Ook worden er prachtige carports, kapschuren en terrasoverkappingen van gemaakt. Eikenhout is tevens uitstekend geschikt voor kozijnen, ramen en deuren. Maar eikenhouten planken en balken worden ook graag gekocht voor creatieve oplossingen. Binnenshuis kan er bijvoorbeeld een mooie balkenplafond van eikenhout gecreëerd worden en buitenshuis een mooie tafel, schutting of een hek. Maar eikenhout wordt niet alleen gekozen door de particuliere markt. Verschillende industrieën gebruiken eikenhout vaak voor constructieve doeleinden bij scheepswerven, bruggenbouw en waterwerken. Eikenhout is dus van alle markten thuis!