Als je niet tevreden bent met je huidige binnendeur is het een goed idee om een nieuwe binnendeur aan te schaffen. Er zijn verschillende dingen waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe binnendeur. Denk hierbij aan de manier van openen en sluiten en hoe je de deur kan afhangen. Wil jij luxe binnendeuren kopen en ben je nog op zoek naar tips? Lees dan vooral verder in dit blog en lees onze 3 tips.

1.Bepaal of je een stomp of opdek deur nodig hebt

Je hebt misschien nog nooit van de termen stomp en opdek gehoord. Dat is niet gek als je nooit eerder een binnendeur hebt aangeschaft. Het verschil tussen een stompe en een opdek deur is dat een stompe deur geheel in het kozijn valt en de opdek deur een rand heeft die op het kozijn valt. De afmetingen voor een stompe of opdek deur zijn verschillend. Bij een opdek deur dien je de breedte en binnenkant van de deur te meten en voor de hoogte dien je de buitenzijde van de deur te meten. Als je een stompe deur nodig hebt hoef je enkel de hoogte en breedte te meten. Bepaal dus wat voor deur je nodig hebt voor je naar de winkel gaat.

2.Bepaal hoe de deur kan worden afgehangen

Afhankelijk van of je een stompe of opdek deur nodig hebt, zijn er verschillende manieren van afhangen. Zo kan je een stompe deur afhangen aan een kogellagerscharnier, een verdekte scharnier of een bladpaumelles. Een stompe deur wordt niet geleverd met inkrozingen, zo is het zaak om deze er bij te bestellen. Een opdekdeur wordt meestal geleverd met paumellegaten, omdat de opdekdeur niet veel andere mogelijke manieren heeft om op gehangen te worden. Deze kunnen wel van verschillende materialen worden gemaakt.

3. Bepaal wat voor slot je nodig hebt

Met slot wordt het binnenwerk van een deur bedoeld, zo is een slot ook nodig als je deur niet afgesloten hoeft te worden. Vrijwel alle deuren zijn voorzien van een slotgatboring. Deuren zijn vaak nog niet voorzien van een boring voor de deurkruk. Het is dus zaak zelf een slot uit te kiezen en op bais daarvan een boring voor de deurkruk te doen of te laten doen. Let er ook op of je de deur naar links of naar rechts wil openen. Afhankelijk van de draairichting is de plek waar je de scharnieren plaatst. Vooral als je weinig ruimte hebt is het essentieel de juiste kant te kiezen.

Bron: Woonprettig.nl