Het is algemeen bekend dat veel mensen die in Japanse steden woonachtig zijn het moeten stellen met een zeer beperkte hoeveelheid aan bewoonbare oppervlakte. Dit heeft er voor gezorgd dat men in Japan door de jaren heen bijzonder inventief is geweest met het uitvinden van ruimtebesparende oplossingen. Belangrijk is dat er daarbij in het achterhoofd werd gehouden dat het comfort van de mensen niet teveel mocht worden ingeperkt. In het meest optimale geval moesten de oplossingen zelfs zorgen voor een meerwaarde op vlak van comfort. De futon matras is daar een voor zich sprekend voorbeeld van. Heb jij nog nooit eerder over de futon matras gehoord? Dan laten we je er graag kennis mee maken!

             Wat is een futon matras?

Laat ons in eerste instantie even kijken naar wat een futon matras nu precies is. Het betreft hier een matras die een behoorlijk stuk dunner is in vergelijking met de standaard matrassen die we in Europa kennen. Dit is ook nodig, want wanneer de wekker in Japan af gaat kiest men er voor om de matras op te rollen en netjes in een kast op te bergen. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de ruimte waarin men slaapt tijdens de dag nog voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Ondanks het feit dat de futon matras vrij licht en dun is weet ze toch een prima slaapcomfort te realiseren. Dat is ook nodig, want in Japan wordt deze matras  doorgaans gewoon op de grond neergelegd.

             Bestaande uit drie verschillende delen

Wanneer we de futon matrassen even van naderbij gaan bekijken kan er meteen worden vastgesteld dat deze uit drie verschillende delen bestaan. De basis waar een futon matras over beschikt wordt gevormd door de stevige kern. Deze kern kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Standaard is het zo dat er een keuze kan worden gemaakt uit een kern welke is gemaakt van onder meer:

  • Een comfort schuim;
  • Natuurlijk latex;
  • Kokos vezel;

Uit welke materialen jij graag wil hebben dat de kern van jouw futon matras bestaat is dan ook geheel persoonlijk. Het afdekken van de kern gebeurt in de praktijk altijd door middel van verschillende lagen katoen. Vervolgens zal de futon worden afgedekt met behulp van een zachte katoenen tijk. In tegenstelling tot andere matrassen is het zo dat de futon matrassen niet machinaal, maar allemaal met de hand worden gemaakt. Dit gebeurt bovendien ook nog eens volgens een eeuwenoude traditie.

             Waarom wordt ze ook in Europa steeds populairder?

Het futon bed is ook in Europa aan een stevige opmars begonnen. Dit is ook niet zo vreemd. Ondanks het feit dat een futon matras een prima slaapcomfort weet te realiseren neemt ze veel minder plaats in beslag dan een gewone matras. Dit biedt een uitstekende oplossing voor mensen die bijvoorbeeld woonachtig zijn in een studio of in een kleine woning. Door gebruik te maken van een futon matras kunnen ook zij de ruimte waarin ze slapen immers tijdens de dag nog gebruiken voor andere doeleinden. Woon jij ook klein? Dan is het dus zeker en vast een aanrader om kennis te maken met de voordelen die een futon matras met zich meebrengt.