Vaak zijn mensen heel enthousiast wanneer ze een nieuwe boxspring kopen, maar vergeten ze vaak om ook een nieuw kussen aan te schaffen. Terwijl een kussen ook belangrijk is voor de slaaphouding. Een kussen biedt namelijk ondersteuning aan het hoofd en de nekwervels. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen verschillende hoofdkussens

Dons en veren hoofdkussen 

Een van de meest voorkomende hoofdkussen zijn donzen en/of veren kussens. Het verschil tussen deze twee kussens is dat een 100% donskussen heerlijke acht is en een 100% veren kussen juist goed stevig is. Het voordeel van dons- en veren hoofdkussens is dat ze gevormd kunnen worden naar eigen voorkeur. Je kan zelf de hoogte, dikte en hardheid eenvoudig zelf bepalen. 

Wollen kussen

Een wollen kussen is een met wolbolletjes gevulde katoenen tijk. Het voordeel van de wollen kussens is dat het een hoog ventilatievermogen heeft waardoor er makkelijk vocht wordt afgenomen. Daarnaast hebben wollen kussens weinig onderhoud nodig. Wol bevat namelijk van zichzelf lanoline. Dat is een bacteriewerend en vuilafstotend materiaal die ervoor zorgt dat schimmelvorming haast onmogelijk is.  Hierdoor is de kussen ook ideaal geschikt voor mensen die last hebben van huisstofmijt. Een nadeel van wollen kussens is wel dat ze niet wasbaar zijn. 

Polyester hoofdkussen

Een polyester hoofdkussen wordt ook wel een synthetisch hoofdkussen genoemd. Synthetische kussen zijn vaak goedkoper, zacht en licht. Door de gladheid van de vulling bieden de kussen vaak weinig ondersteuning en zijn ze niet goed in vorm te brengen. Het voordeel is wel dat de kussens wasbaar zijn op 60 graden en ook anti allergisch zijn. 

Traagschuim hoofdkussen

Traagschuim hoofdkussens bestaan vaak uit een massief stuk traagschuim met eventueel snippers of vlokken Traagschuim hoofdkussens zijn ergonomisch voorgevormd voor de ideale hoofd en nek ondersteuning tijdens het slapen. Het grote voordeel van traagschuim hoofdkussen is dat dit type schuim een drukverlagende werking heeft. Hierdoor ontstaat er minder druk op het hoofd en de nek en is de kans op nekklachten kleiner.  Het nadeel van dergelijke kussens is dat ze niet wasbaar zijn.