Op koude dagen kan het verschrikkelijk zijn om uit het bed te komen en met de voeten op een koude vloer te moeten staan. Vooral koude vloeren op de badkamer of in de keuken zijn heel vervelend en helpen niet echt mee aan een frisse start van de dag. In die gevallen kiezen mensen dan ook voor vloerverwarming die onder de vloer wordt aangelegd.

Een goede vloerverwarming kan je een hoop koude momenten in huis schelen en daarnaast is deze vorm van verwarmen ook efficiënter dan de ouderwetse radiator. Hieronder vind je de verscheidene vormen van vloerverwarming die je kunt kiezen en wat de voordelen van elke vorm zijn.

Natte vloerverwarming, de goedkoopste

Wanneer je vloerverwarming aan wilt leggen, is het belangrijk dat je de keuze maakt welke vorm van verwarming je in de vloer aan wilt laten sluiten. Een goedkope en snelle variant is de natte vloerverwarming. Hierbij wordt je vloer volledig uitgebroken en wordt er eerst een dikke isolatielaag op de bodem aangelegd. Hier bovenop wordt een laag vloerverwarming aangesloten. Daar bovenop wordt beton gestort, die de vloer egaliseert en de vloerverwarming beschermd.

Vanwege het gebruik van beton wordt deze vorm ook wel natte vloerverwarming genoemd. Deze vorm is de goedkoopste en kan ideaal zijn wanneer je bijvoorbeeld in een verbouwing zit. Een klein nadeel van deze vorm is natuurlijk dat een gehele vloer uitgebroken moet worden om het systeem aan te sluiten. Echter, wanneer je in een verbouwing zit of het niet erg vindt, is de natte vloerverwarming de perfecte oplossing.

Droge vloerverwarming, een snelle aanleg

Wanneer je vloerverwarming wilt inzetten in een huis waar je al uitgebreid woont, zit je wellicht niet te wachten op het verwijderen van een gehele vloer om verwarming aan te leggen. In die gevallen kun je kiezen voor droge vloerverwarming. Hierbij worden enkel de bovenste lagen van de vloer verwijderd, zodat op een laag van piepschuim en aluminium verwarming kan worden gelegd. Dit systeem is gemakkelijk aan te leggen en is zeer effectief. Ook werkt dit systeem energiezuinig.

Verwarming infrezen

Heb je een betonnen vloer, maar wil je niet dat de hele vloer gesloopt wordt voor de verwarming? Dan kan de verwarming altijd worden ingefreesd. Hierbij worden er gangen in de vloer gefreesd van ongeveer 20 centimeter waar de verwarmingsbuizen doorheen worden gelegd. Hierdoor kan men dan ook gemakkelijk en snel verwarming worden aangelegd in het beton en wordt het vervolgens weer afgesmeerd. Deze minimaal invasieve methode is zeer populair bij woningen die een betonnen vloer hebben en al bewoond worden.

Vloerverwarming in combinatie met een PVC vloer

Wanneer je verwarming in de vloer aan laat leggen en de vloer dus open moet, kan het een ideaal moment zijn om gebruik te gaan maken van een PVC vloer. Deze hoge kwaliteit vloeren gaat namelijk lang mee en zijn perfect voor het geleiden van de warmte van verwarmingen. Hierdoor wordt de warmte op een goede manier verdeeld over de ruimte en gaat er niets verloren. Dit zorgt dan ook dat uw energierekening een stuk lager zal zijn en het hele systeem dus ook wat duurzamer zal zijn op termijn.

Voor vloerverwarming of het infrezen van je vloerverwarming, kijk je op Vloerenraamdecor.nl.