Elektrische boxsprings zijn bedden die je kunt verstellen om de positie van zowel het boven- als het onderlichaam te verbeteren. Ook kan de hoogte van deze bedden aangepast worden. Elektrische boxsprings zijn vooral populair omdat ze verschillende medische klachten verlichten en erg comfortabel zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van klachten als slechte mobiliteit, zwellingsklachten, artritis, chronische pijn, luchtwegaandoeningen en brandend maagzuur. In dit artikel lees je welke medische aandoeningen kunnen worden verbeterd met behulp van de elektrische boxspring.

Mobiliteitsproblemen
Een elektrische boxspring is ideaal voor mensen die verminderde mobiliteit hebben of alleen wonen en hulpbehoevend zijn. Het bed helpt bij het aanpassen van de slaaphouding, bij het gaan liggen en bij het rechtop zitten. Met een druk op de knop kan de elektrische boxspring makkelijk versteld worden.

Zwellingsklachten
Ophoping van lichaamsvloeistoffen in bepaalde ledematen veroorzaken zwellingsklachten zoals oedeem. Door deze ledematen op te heffen worden de druk en de pijn verlicht. Wanneer je bijvoorbeeld de voeten of onderbenen op hartniveau heft, vermindert de druk op deze ledematen. Daarbij verbetert de bloedsomloop, wat een verlichtend effect heeft op de zwellingsklachten.

Artritis
Zwellingsklachten kunnen ook ontstaan als gevolg van artritis. Zoals hierboven beschreven is, kan de elektrische boxspring helpen bij het verlichten van deze klachten door het opheffen van bepaalde ledematen. Daarbij beschikken sommige elektrische boxsprings over massagefuncties, die ook een verlichtend effect hebben op de klachten bij artritis.

Chronische pijn
Schokkerige bewegingen zoals snel rechtop zitten of gaan liggen, kunnen klachten verergeren voor mensen met chronische pijnklachten. Met behulp van de verstellingen van de elektrische boxspring kun je langzaam je wervels uitlijnen en de druk aanpassen op spieren en zenuwen.

Luchtwegaandoeningen
Door in een verhoogde positie te slapen kun je beter ademhalen omdat een horizontale positie zorgt voor meer weerstand van de luchtwegen. Dit is behulpzaam wanneer je lijdt aan ademhalingsstoornissen zoals astma, allergie├źn of verkoudheid. Deze slaappositie voorkomt dat de zwaartekracht druk uitoefent op het keelweefsels. Ook zorgt deze positie er voor dat de tong op zijn plaats blijft en niet achterover leunt tegen de luchtweg. Op zijn beurt voorkomt dit congestie omdat zo vocht uit de longen makkelijker wordt afgevoerd.

Brandend maagzuur
Plat liggen in bed kan brandend maagzuur en zure reflux veroorzaken en verergeren. Daarom kan het opheffen van het bovenlichaam tijdens het slapen helpen bij het voorkomen en verminderen van deze klachten. Door een verhoogde positie tijdens het slapen kan de maag beter het zuur kan vasthouden.